Hösten 2007 gick jag en promenad genom Eriksdalslundens koloniträdgårdsområde från Eriksdalsbadet och mot Hornstull. När jag kom fram till Södra Årstalundens koloniträdgårdsområde, som ligger nedanför Södersjukhuset och Eriksdalsskolan, så började jag gå utefter det tågspår som löper där. Jag kom fram till den tunnel som går in i berget under SöS. Jag följde spåret tillbaks till den andra tunneln som går in under Eriksdalsskolan och kommer ut igen vid Eriksdalsbadet. Jag såg direkt att området kring banvallen och tunneln lämpade sig för att göra teater på.

Omgivningarna är också intressanta, till exempel järnvägen som byggdes 1939. Sträckningen som löper här går från Södra station, förbi SöS underjordiska sjukhus, och vidare förbi Årstalunden och ner till Skanstull och hamnen där. I fjärran ser man gamla Årstabron som stod färdig 1929.

Nicholas januari 2009
Historia
Det finns en gammal tradition att spela sommarteater i Tanto. Friluftsteatern i Tanto på Söder i Stockholm invigdes sommaren 1919 med Björn Hodells När byskräddaren och byskomakaren gifte bort sin pojke. 1924-47 spelades nitton av Gideon Wahlbergs populära
pjäser, bl.a. den från TV välkända Söderkåkar. 1950-57 svarade Sigge Fischer för repertoaren. Från sommaren 1958 till avslutningen 1961 med sånglustspelet Södercharmören var operettsångaren Ingmar Billow chef. Teatern som låg i en sänka mittemot fotbollsplanen i Tantolunden, hade plats för 1400 åskådare.